Au pair Suomeen EU:n ulkopuolelta
Au pair Suomeen

Julkaistu

Oletko harkinnut Au pairin palkkaamista EU:n ulkopuolelta? Lue tästä artikkelista mitä tarvitaan Au pair oleskeluluvan saamiseen.

Au pairin tehtävät ja palkkaus

Au pairin asema on perheenjäseneen verrattava. Työaika on 25 tuntia viikossa, enintään 5 tuntia päivässä. Joka toinen viikko pitää olla vähintään kaksi peräkkäistä vapaapäivää ja joka viikko pitää olla vähintään yksi vapaapäivä. Tehtävät voivat olla kevyitä kotitöitä ja lastenhoitoa. Taskurahaa maksetaan minimissään 280€/kk nettona.

Mistä löytää Au pair EU:n ulkopuolelta?

Meillä on ollut Au paireja mm. Ranskasta, Saksasta, Meksikosta ja Filippiineiltä. Ranskalainen ja saksalainen Au pair löytyi Au pair-worldin kautta, meksikolainen ja filippiiniläinen löytyi Facebookin Au pair in Finland- ryhmästä, sinne laitoin itse kyselyä löytyisikö kiinnostuneita Au pairiksi. Usein yhteydenottoja on kymmeniä, niin itse olen ottanut tavaksi valita esim. 5 potentiaalisinta videohaastatteluun, niistä 2 potentiaalisinta toiselle videohaastattelulle, ja niistä olen sitten tehnyt valinnan.

Au pair-oleskeluluvan hakeminen

Kun valinta on tehty ja sopiva ehdokas löytynyt, on aika alkaa kokoamaan tarvittavia dokumentteja.

  1. Ensin täytyy laatia Au pair sopimus tulevan Au pairin kanssa. Valmiin sopimuspohjan löydät esim täältä.
  2. Lähetä sopimus Au pairille. Minä olen laittanut aina kirjattuna kirjeenä postin kautta, aikaa tähän kuluu yleensä reilu 2 viikkoa.
  3. AU pairin täytyy hankkia itselleen todistus siitä, että hän on opiskellut suomen tai ruotsin kieliä ja suomalaista kulttuuria. Esim. Word Dive-sovelluksella voi suorittaa sertifikaatteja, jotka voi laittaa oleskelulupahakemuksen liitteeksi.
  4. Isäntäperheen täytyy hankkia Au pairille myös terveys -ja tapaturmavakuutus. Itse olen hankkinut sen Swisscaresta. Au pairille käy student incurance. Tämä todistus pitää liittää mukaan oleskelulupahakemukseen.
  5. Liitteeksi tarvitaan myös todistus niistä kursseista mille Au pair tulee osallistumaan. Minä olen ostanut vuoden lahjakortin WordDive-sovellukseen koska täällä maalla ei ole suomenkielen kursseja ulkomaalaiselle ja ainakin viimeksi lahjakortti kelpasi liitteeksi.
  6. Au parin täytyy hommata todistus terveydentilasta. Tarkempia tietoja tästä ja muista yleisistä liitteistä löydät lisätietoja Migrin sivuilta.
  7. Au pairin täytyy käydä tunnistautumassa edustustossa kun sähköinen oleskelulupahakemus on vireytetty.

Mitä sitten kun oleskelulupahakemus on myönnetty ja Au pair saapunut Suomeen? Lue täältä mm. henkilötunnuksesta, palkanmaksusta ja kotitalousvähennyksestä

Juttua päivitetty 21.9.2023. Au pair sopimus ei vaadi laillistusta.

Lisää artikkeleita