Miten säästää sähköä?
hehkulamppu

Julkaistu

Hirvittääkö tuleva talvi ja etenkin sen mukanaan tuoma sähkönkulutus? Nykyisillä sähkönhinnoilla se ei ole mikään ihme. Olemme koonneet tähän artikkeliin käyttökelpoisia vinkkejä, joilla voit saada sähkönkulutusta pienennettyä merkittävästi. Yksittäiset teot ovat toki pieniä, mutta pienilläkin valinnoilla on merkitystä kun niitä on monta. Ota siis tästä vinkkilista talteen siitä miten säästää sähköä.

 1. Töpselit pois seinästä, kun ei käytä sähkölaitetta. Esim. Mikroaaltouuni ja pyykkikone kuluttavat sähköä, vaikka ne eivät ole päällä. 
 2. Lattialämmitys kylpyhuoneessa sopivalle, eli lattian pintalämpötila johonkin 22-24 asteeseen ja antaa olla siinä kesät talvet. Lämmön ylläpito on aina edullisempaa kuin lämmittäminen aina uudestaan ja uudestaan.
 3. Lämminvesivaraajan säätö noin 55-65 asteeseen. 
 4. Unohda pitkät, kuumat suihkut, vaan peseydy nopeasti.
 5. Kodin viihdelaitteita ei kannat pitää valmiustilassa, vaan sammuttaa aina kun niitä ei käytä. Myöskään puhelinta ei kannata pitää laturissa myötäänsä.
 6. Jos kotonasi on suorat levypatterit, niin ota ne pois käytöstä ja laita öljytäytteiset tilalle. Säädä huonelämpötila pattereilla 16-18 asteeseen ja siitä ylöspäin lämmittä huonetta puulla, joko puuhellalla, leivinuunilla tai takalla. 
 7. Keitä kaikki ruuat puuhellalla, jos sellainen löytyy, niin tulee lämpöäkin samalla. 
 8. Jäädytä kovilla pakkasilla ulkona vesipulloja ja laitta niitä jääkaappiin ja pakastimeen
 9. Vältä sähköuunin käyttöä.
 10. Vältä kuivausrummun käyttöä, kuivaa pyykit sen sijaan narulla.
 11. Suunnittele viikon ruokalista etukäteen ja paista uunissa usean päivän ruuat yhdellä kertaa. Uunin lämmittäminen vie enemmän sähköä kuin lämmön ylläpitäminen. 
 12. Sammuttele turhat valot.
 13. Harkitse lämmitysmuodon vaihtoa edullisempaan. Esim. hakelämmitys on erittäin edullinen lämmitysmuoto, vaikka ei omistaisi itse metsää ollenkaan. 

Puulämmitys avuksi energian säästöön

Meidän vanhassa maalaistalossa oli ennen suora sähkölämmitys ja vuosikulutus oli n. 40 000 kWh. Vaihdoimme tilalle vesipatterit ja hakelämmityksen. Sähkölasku pieneni muutoksen myötä n. 80%. Koska meidän talomme on hyvin vanha ja ns. ilmava, lämmityksen energiankulutus oli keskimääräistä korkeampi kuin normaalissa taloudessa. Nykyään talot rakennetaan hyvin energiatehokkaiksi, mutta siitä huolimatta lämmitys ja ilmastointi vastaavat n. 46% kotitalouksien energiankulutuksesta. Puu on kotimainen uusiutuva energian lähde, ja oikeanlaisissa laitteissa se palaa puhtaasti eikä tuota suuremmin päästöjä. Hake on puunjalostuksen sivutuote, joten se ei lämmitysvaihtoehtona kuluta luonnonvaroja yhtään enempää kuin niitä muutenkaan kuluisi. Energiaremontti siis kannattaa.

Lue täältä miten säästää rahaa muutenkin arjessa.

Lisää artikkeleita