Miten valmistautua työhaastatteluun?
työhaastattelu

Julkaistu

Oletko saanut kutsun työhaastatteluun? Onnea! Yksi tärkeä etappi on siis jo saavutettu! Voit olla ylpeä itsestäsi, sillä läheskään kaikki työhakemuksen laittaneet eivät ole kutsua haastatteluun saaneet. Se kertoo siis siitä, että mahdollinen tuleva työnantajasi on kiinnostunut sinusta ja ajattelee että sinussa on potentiaalia kyseiseen työtehtävään.

Miten voisit sitten valmistautua työhaastatteluun etukäteen, jotta juuri sinä saisit tarjolla olevan kiinnostavan työpaikan?

Työantajat arvostavat sitä, että työnhakija on kiinnostunut heidän yrityksestään ja siitä, mitä he tekevät. Tee siis pieni tutkimusretki yrityksen historiaan, heidän tarjoamistaan palveluista, yrityksen koosta, tarjotusta työtehtävästä ja muusta yritykseen liittyvästä. Mieti jo etukäteen kysymyksiä, mitä voisit esittää työhaastattelussa liittyen yritykseen ja työtehtävään. Ehkä yleisin moka mikä työhaastattelussa usein tehdään, on se, että hakijalla ei ole esittää yhtään kysymystä. Voit olla lähes varma, että jossain kohtaa haastattelun edetessä työhaastattelija kysyy sinulta, onko sinulla kysyttävää? Jos sinulla siinä kohtaa on mietittynä kysymykset valmiina, kertoo se haastattelijalle, että olet aidosti kiinnostunut työtehtävästä.

Mitä vastata, kun työhaastattelija kysyy huonoja puoliasi?

Tämäkin kannattaa miettiä valmiiksi jo etukäteen, ettei tule hädissään vastattua mitään harkitsematonta. Vastaus olisi hyvä olla oikeasti jokin huono puolesi, mutta riittävän harmiton, ettei se estä sinua saamasta työpaikkaa. Muotoile vastauksesi niin, että sinulla on mahdollisuus kehittyä asiassa paremmaksi. Jos et keksi yhtään kehityskohdetta, se saattaa viestiä haastattelijalle ylimielisyydestä. Vastaus voisi olla esim. tämän tyyppinen. ”En aina ymmärrä tai halua hyväksyä toisten mielipiteitä, ja saatan joskus väittää herkästikin vastaan, mutta haluan kehittyä paremmaksi kuuntelijaksi, sillä usein erilaiset näkemykset avartavat myös omaa maailmankuvaani.”

Mitä kertoa itsestä työhaastattelussa?

Erilaiset työtehtävät vaativat tiettyjä luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia tekijältä. Mieti, mitkä juuri sinun ominaisuuksistasi olisivat sellaisia, jotka sopivat parhaiten työtehtävään. Työhaastattelija on antanut sinulle jo vinkin, koska jokin työhakemuksessasi sai hänet niin vakuuttuneeksi siitä, että juuri sinä voisit sopia tehtävään, että hän päätti kutsua juuri sinut haastatteluun. Lue siis hakemuksesi läpi vielä kerran ja analysoi, mikä hakemuksessasi kiinnitti haastattelijan huomion. Tuo näitä piirteitäsi esille haastattelussa ja perustele, miksi juuri sinä sopisit tehtävään loistavasti.

Pukeutuminen työhaastatteluun

Pukeudu työhaastatteluun työtehtävään sopivaan asuun. Vaikka hakisit töitä esim. pakkaamoon, pukeudu siltä siististi, peseydy ja kampaa hiuksesi. Siisti ulkoasu herättää luottamusta. Tervehdi hymyillen ja hae katsekontaktia puhuessasi.

Nuku hyvin edellisenä yönä. Herää ajoissa ja syö aamupala. Lähde haastatteluun riittävän ajoissa. Jos sinulle tulee liian kiire ja pelkäät myöhästyväsi, olosi on herkästi epävarma, koska et ehdi rauhoittua saapuessasi paikalle. Pidä mielessä, että haastattelija arvelee sinun sopivan tehtävään, nyt sinun tarvitsee enää vakuuttaa hänet. Muista huomioida katseellasi kaikki läsnäolijat kun puhut. Ole oma itsesi ja arvosta itseäsi ja osaamistasi. Onnea haastatteluun!

Lisää artikkeleita